Yazma bireysel bir faaliyet değil

Yazı yarışmaları çocuklarımız için neden önemli?

 

‘Yarışma’ kelimesi otomatik olarak ‘ödül’ü akla getirse de, yarışmalar ödül vermenin ötesinde, keşif yolculuğuna çıkmak, içimize ve dışımıza bakmak, kendimizi ifade becerilerimizi geliştirmek ve birbirini anlayıp, kabul eden bir toplum yaratmada etkili. Bu farkındalık ile, gururla, Folkwise Yazı Yarışması’nın jürisinde yer alıyorum bu sene, geçen sene olduğu gibi.

 

Hikaye, yazarın kaleminden (veya klavyesinden) çıkarken, yazar, yeni bakış açılarını kelimelere döker. Yazma bireysel bir etkinlik gibi görünse de, arkasında etkileyen ve fikirleri oluşturan birden fazla kişi ve deneyimi harmanlar. Bu sürecin bir parçası olduğu gibi sonucun da bir parçasıdır, çünkü hikaye hayat bulduğunda, her okunuşta, okuyucuyla yeni bir versiyona dönüşür.

 

Biz, yaşam deneyimlerimizi hikayeleştirerek paylaşmaya eğilimli sosyal varlıklarız. Yazma ve okuma eylemleri, kendimizi ifade etmek ve kim olduğumuzu, başkalarını, yaşadıklarımızı anlamamıza yardımcı olur. Hikaye anlatma sanatına tutkuyla bağlı yazarlar, farkındalığımızı geliştirir ve anlayışlı bir topluluk oluşturmayı daha da mümkün kılar.

 

Çocukluğumda Türkiye’de büyürken, kendimi anlamak için yazıyordum, ancak yazılarımı paylaşmak istemiyordum. Daha sonra Amerika’da, New Jersey’deki Montclair Yetişkin Okulu’nda yaratıcı yazı dersleri aldım. Dönem bittikten sonra öğretmenimiz Madeline Tiger, öğrencilerine evini açtı, yazmaya ve paylaşmaya devam edebilmemiz için. Yazma tutkumuzu Madeline’in rehberliğinde paylaşmak düzenli bir etkinlik haline geldi ve hatta bizi tanıdığı diğer yazarların evlerindeki kitap söyleşilerine davet etti Madeline.

 

New York City’de sevgili arkadaşım ve yazar Maria Modrovich ile birlikte katıldığım imza ve okuma etkinliklerini hatırlıyorum. Yazma ve yayınlama deneyimini gözlemleme fırsatı verdi bana. Ben de Manhattan’daki Bistrouge adlı restoranımda yerel yazarları ve okuyucuları, okumalara davet ettim, yazdıklarını paylaşmaya teşvik ettim.

 

Jumping on the Drips kitabımda yer alan hikayeleri yazarken, sevgili arkadaşım Leeza Osipenko okuyucu ve eleştirmen olarak hep yanımdaydı. Ona yeni bir hikaye göndermeyi bir hafta atladığımda, “Nerede pazar kahvesiyle okuyacağım hikaye?” sorusuyla beni yazmaya teşvik ederdi.

 

Geçen yıl, sevgili arkadaşım Amanda Staab 6 – 8. sınıfa gidecek öğrenciler için yazı yarışmasında jüri olmak isteyip istemediğimi sorduğunda, onur duydum ve her bir başvuruyu keyifle okudum. Yarışmacıların ustalıkla dile getirdikleri yaratıcılık beni etkiledi. Bu yıl, Glen Ridge’deki öğrencilerin yanı sıra yarışma Montclair ve Bloomfield’deki öğrencilere de açık. Amanda ve Folkwise Communications’a yarışmayı daha geniş bir topluluğa açtığı için teşekkür ederim.

 

Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da jüriler yarışmayı kazananlarla ödül töreninde bir araya gelecek, yazma ve hayat hakkında konuşacak. Yazmanın bireysel bir faaliyet olmadığını hatırlayacak.

 

Yarışma hakkında daha fazla bilgiyi  Summer Writing Contest | Folkwise Communications | Glen Ridge, NJ sayfasında bulabilirsiniz.

 

Eda Uzuncakara

IG: eda.u.kara

sparksinshadows@gmail.com